Welkom op de website van Maas en Waal

Melkveehouderij Uijtewaal

In het plaatsje Horssen ligt het melkveebedrijf van familie Uijtewaal. Moeder Antoinette runt dit bedrijf samen met dochter Simone. Met wat hulp van ZZP’ers worden de dagelijkse werkzaamheden met zorg en aandacht rondgezet.

Op melkveehouderij Uijttewaal worden zo’n 75 melkkoeien gemolken. Dit gebeurd door twee melkrobots. In het voorjaar gaan de koeien en het jongvee de wei in. Vanaf dat moment bepalen zij zelf of zij buiten zijn, of binnen in de ruime stal. De koeien liggen op koematrassen en hebben altijd voldoende vers voer en water beschikbaar. In de stal hangt een roterende koeborstel, waar zij hun vacht door kunnen laten borstelen.

Moeder en dochter hebben een groot hart voor hun dieren en de natuur. De afgelopen jaren zijn er diverse heggen en takkenrillen aangeplant, nestkasten opgehangen en stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. “Daar zit voor ons de uitdaging; de zoektocht naar hoe we ons bedrijf op een nóg duurzamere manier kunnen runnen.” Om deze reden, hebben Antoinette en Simone ook de stap genomen om om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Momenteel zitten zij midden in deze omschakelingsperiode.

Antoinette en Simone hebben beide een cursus gevolgd waar zij meer leerden over het bodemleven en de gezondheid van koeien. Moeder en dochter zijn zeer ambitieus en willen hun boerderij de komende jaren blijven ontwikkelen en verbeteren. “We zitten vol ideeën! We zouden in de toekomst graag duurzame energie op willen wekken, de verzorging van onze koeien naar een nog hoger plan trekken, het bodemleven verbeteren en meer mensen ontvangen op onze boerderij.”

Door hun deelname aan Boert Bewust, hopen de ondernemers nog meer de verbinding te kunnen opzoeken met hun omgeving. “We vertellen graag over onze passie, maar horen ook graag hoe anderen denken over onze sector. Iedereen is welkom op onze boerderij, we gaan graag het gesprek aan!”

Melkveehouderij Uijtewaal

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

    Landelijke partners

    Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

    Streek partners