Welkom op de website van Maas en Waal

Zeugenbedrijf Kampschöer

Welkom op het zeugenbedrijf van familie Kampschöer! Theo en Margaretha wonen samen met hun twee zoons Sven en Menno in het Gelderse Horssen. Theo zet de dagelijkse werkzaamheden op het zeugenbedrijf rond. Het stel runt samen een boerencamping, genaamd: De Asperthoeve.

De boerencamping ligt naast het zeugenbedrijf van de familie. Theo zorgt iedere dag met veel liefde voor zijn varkens. In de stal hebben zij veel ruimte en heerst er een fijn klimaat. Theo houdt zo’n 400 zeugen. In de stal is een groot strohok, waar de varkens heerlijk kunnen luieren, wroeten en spelen. In de stal hangt afleidingsmateriaal, zoals juten zakken en hooi.

Wat betreft natuur en milieu, zet familie Kampschöer zich ook in. Theo heeft grond in eigendom en beheert diverse boomsingels en knotwilgen. Het aankomende jaar is hij van plan om een aantal slootkanten in de zaaien met een bloemenmengsel. Op de boerderij zijn nestkastjes te vinden, en een bijenhotel. Theo en Margaretha hebben fruitbomen aangeplant rondom de varkensstal.

Door het ruime strohok, beschikt Theo ook over veel stromest, ook wel ruige mest genoemd. Ruige mest heeft een positief effect op het bodemleven in de grond. Ook de insecten en vogels die óp de grond leven zijn blij met deze mestsoort.

Familie Kampschöer woont op een prachtige, rustige plek. Ze genieten hier elke dag van, en laten hun campinggasten ook meegenieten. “Het is voor mensen vaak een hele verademing, de rust die hier hangt. Je hoort – op af en toe wat geklier van de varkens na –  helemaal niks!”

Naast de zeugenhouderij en boerencamping, maakt familie Kampschöer ook tuinmeubels en hebben zij een pluktuin. “We proberen er wat leuks van te maken, en ontvangen graag mensen op ons erf. Het contact met de campinggasten vinden we leuk. Je hebt mooie gesprekken en kunt wat van elkaar leren. Als varkenshouders willen we transparant overkomen en vertellen wat we doen, en waarom. Door deel te nemen aan Boert Bewust hopen we dit nog meer te kunnen uitdragen.”

Zeugenbedrijf Kampschöer

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

    Landelijke partners

    Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

    Streek partners