Welkom op de website van Maas en Waal

Haneman Biofruit

Toine Janssen en Jeanette Litjens en hun bedrijf HANEMAN Biofruit is gevestigd in Winssen. Op ruim 28 hectare boomgaard in het ‘Land van Maas en Waal’ telen ze biologisch appels en peren. De bekendste zijn de Elstar appels, Conference peren en sinds 2016 is hier de Maribelle appel aan toegevoegd die verkocht wordt onder de naam  “BelleBio ®”. De appels en peren worden verkocht via de groothandel, horeca en via streekwinkels. Voor de afzet van ons fruit zijn ze lid van de coöperatieve telersvereniging Oxin Growers. Dit is een afzetvereniging met ruim 190 fruit-, glas- en vollegrondgroententelers met gezamenlijk een breed assortiment voor vrijwel iedere marktvraag.

Het fruitbedrijf, HANEMAN Biofruit, is een echt familie bedrijf en al 100 jaar in handen van de familie Janssen. Toine en Jeanette, zijn de derde generatie en hebben in 2000 het bedrijf overgenomen van de vader van Toine. Het bedrijf is toen gegroeid van 12 hectare naar de huidige 28 hectare boomgaard. In 2004 is de huidige locatie aangekocht omdat deze grenst aan een bestaande boomgaard en gunstiger gelegen is tussen de overige boomgaarden. Toine heeft een cursus biologische teelt gevolgd en in 2011 tot en met 2014 heeft het bedrijf de omschakeling gemaakt naar biologisch fruit. In 2017 is een nieuwe loods gebouwd waar het fruit opgeslagen kan worden en waar de werktuigen droog kunnen staan. Tevens is toen een huisvesting voor de medewerkers gerealiseerd.
Met de bouw van de nieuwe loods kwam er ook ruimte om de sappers die over was genomen van een stoppende collega, in gebruik te nemen. Met deze sappers maken ze nu zelf sap de lekkerste fruitsappen van eigen appels en peren. Een echt uniek streekproduct wat herkenbaar is aan het merk: “Echte Sap!”

Waarom deelnemer Boert Bewust
Wij zijn deelnemer van Maas en Waal Boert Bewust omdat we graag willen laten zien wie we zijn. We zijn trots op ons bedrijf en laten graag zien hoe we onze appels en peren telen. We proberen regelmatig een open dag te houden of op een andere manier het bedrijf open te stellen, zodat van dichtbij te zien is hoe we te werk gaan. Ook via de klompenpaden die tussen onze boomgaarden lopen kunt u elke dag een kijkje nemen in de gaard!

Haneman Biofruit

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Haneman Biofruit heeft een eigen website en via deze site kan er zeer veel informatie gevonden worden over de manier van telen van het fruit. Via de bedrijfspagina van het bedrijf worden zeer regelmatig filmpjes van de werkzaamheden getoond waardoor een uniek kijkje genomen kan worden op het bedrijf. Het is mogelijk om via een klompenpad een wandeling te maken tussen de bomen door van Toine en Jeanette. Op deze manier kan het fruitbedrijf van dichtbij beleefd worden.

  • Op het onderdeel Milieu worden 2 sterren gescoord. Er wordt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Om te voorkomen dat bij het vullen van de spuit met bestrijdingsmiddelen gemorste middelen in de sloot of de grond terecht komen is de spuitplaats overdek en is er een speciale afvoer gerealiseerd waar gemorste middelen in opgevangen worden.
    De spuitcomputer zorgt ervoor dat de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen heel nauwkeurig ingesteld kunnen worden zodat er niet teveel gebruikt wordt. De bomen worden bemest met dierlijk mest, namelijk kippenkorrels.

  • Om Energie te besparen worden er bij Haneman Biofruit gebruik gemaakt van een frequentieregelaar. Deze regelaar zorgt ervoor dat er niet meer energie gebruikt wordt dan noodzakelijk. Het bedrijf maakt gebruik van groene stroom. De koelinstallatie van het bedrijf is volledig freonvrij. Freon is een gas welke schadelijk is voor de ozonlaag.

  • Natuur is een erg belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering van Haneman Biofruit. Natuurlijke vijanden zoals de oorwurm worden bewust gespaard omdat ze nuttig zijn ter voorkoming van  bladvlooien. Bijen zijn volop aanwezig en Toine en Jeanette hebben een samenwerking met een lokale imker die kasten in de boomgaarden uitzet. Jaarlijks wordt de biodiversiteit van het bedrijf in kaart gebracht door een regionaal initiatief. Ook aan nestmogelijkheden voor de vleermuis en de uil is gedacht. Op het bedrijf hangt een uilenkast en een vleermuizenkast.

  • Op het onderdeel Beeldkwaliteit worden punten gescoord omdat er een contract is voor het bedrijfsafval. Er is vrij weinig verlichting op het bedrijf aanwezig maar de verlichting die er is, is voorzien van een sensor zodat de verlichting na een bepaalde periode vanzelf uit gaat en lichtvervuiling voorkomen wordt.

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners