Haneman Biofruit

Over Haneman Biofruit

Lid geworden in februari 2022

Toine Janssen en Jeanette Litjens en hun bedrijf HANEMAN Biofruit is gevestigd in Winssen. Op ruim 28 hectare boomgaard in het ‘Land van Maas en Waal’ telen ze biologisch appels en peren. De bekendste zijn de Elstar appels, Conference peren en sinds 2016 is hier de Maribelle appel aan toegevoegd die verkocht wordt onder de naam  “BelleBio ®”. De appels en peren worden verkocht via de groothandel, horeca en via streekwinkels. Voor de afzet van ons fruit zijn ze lid van de coöperatieve telersvereniging Oxin Growers. Dit is een afzetvereniging met ruim 190 fruit-, glas- en vollegrondgroententelers met gezamenlijk een breed assortiment voor vrijwel iedere marktvraag.

Het fruitbedrijf, HANEMAN Biofruit, is een echt familie bedrijf en al 100 jaar in handen van de familie Janssen. Toine en Jeanette, zijn de derde generatie en hebben in 2000 het bedrijf overgenomen van de vader van Toine. Het bedrijf is toen gegroeid van 12 hectare naar de huidige 28 hectare boomgaard. In 2004 is de huidige locatie aangekocht omdat deze grenst aan een bestaande boomgaard en gunstiger gelegen is tussen de overige boomgaarden. Toine heeft een cursus biologische teelt gevolgd en in 2011 tot en met 2014 heeft het bedrijf de omschakeling gemaakt naar biologisch fruit. In 2017 is een nieuwe loods gebouwd waar het fruit opgeslagen kan worden en waar de werktuigen droog kunnen staan. Tevens is toen een huisvesting voor de medewerkers gerealiseerd.
Met de bouw van de nieuwe loods kwam er ook ruimte om de sappers die over was genomen van een stoppende collega, in gebruik te nemen. Met deze sappers maken ze nu zelf sap de lekkerste fruitsappen van eigen appels en peren. Een echt uniek streekproduct wat herkenbaar is aan het merk: “Echte Sap!”

Waarom deelnemer Boert Bewust
Wij zijn deelnemer van Maas en Waal Boert Bewust omdat we graag willen laten zien wie we zijn. We zijn trots op ons bedrijf en laten graag zien hoe we onze appels en peren telen. We proberen regelmatig een open dag te houden of op een andere manier het bedrijf open te stellen, zodat van dichtbij te zien is hoe we te werk gaan. Ook via de klompenpaden die tussen onze boomgaarden lopen kunt u elke dag een kijkje nemen in de gaard!

Bijzonderheden

Uniek in de streek:

Samen met vijf collega fruittelers teelt Haneman Biofruit het appelras Maribelle op biologische manier.  Deze speciale biologische appel wordt afgezet onder de merknaam BelleBio®.Dit concept is uniek in de Nederlandse fruitteelt en is voor Haneman Biofruit extra speciaal, omdat de oorsprong van deze appel ligt in het eigen dorp. De BelleBio is onder andere verkrijgbaar via bekende supermarkten. Kijk voor meer informatie over deze speciale appel op www.bellebio.nl

Behalve de productie van eigen sap wordt in de herfst ook het fruit van collega’s en particulieren tot sap geperst en verpakt in 3 of 5 liter verpakkingen. Meer informatie daarover is te vinden op de website www.haneman.eu.

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema's

Maatschappij
Milieu
Energie
Natuur
Beeldkwaliteit