De week van de Familie Uijen
Op social media volgden wij onlangs een week lang de Familie Uijen. Zij gaven iedere dag een kijkje op hun boerderij!
Dag 1:
Zijn jullie ook zo nieuwsgierig wat er nu eigenlijk allemaal op de boerderij gebeurt? Heel graag geven wij jullie een week lang een kijkje achter de schermen bij één van onze deelnemers! Deze week trappen wij af met de week van Landbouwbedrijf Uijen.
Koen is te druk om dit bij te houden, dus daarom waag ik (Marieke) als ‘halve boerin’ een poging.
Vandaag begin ik allereerst even met ons voor te stellen: wij zijn Koen en Marieke. Samen met onze drie jongens, Jesse, Daan en Bas hebben wij een boerderij in Niftrik. Ons bedrijf bestaat uit diverse takken: fokzeugen (hoofdtak), zoogkoeien en akkerbouw (neventakken). Landbouwbedrijf Uijen is een vijfde generatie familiebedrijf gelegen in Niftrik en is opgericht in 1865. Beeldbepalend is de klassieke T-boerderij waarin zich het woongedeelte en de koeienstal bevindt. Het bedrijf kent een zeer rijke geschiedenis. Wil jij weten wat wij zoal doen op onze boerderij? Morgen daarover meer!
Dag 2 bij de week van Landbouwbedrijf Uijen. Marieke neemt je mee tijdens het voeren van de dieren:
Iedere ochtend en iedere avond worden onze dieren gevoerd. Sommige mensen denken dat het alleen maar knopjes indrukken en hendels omzetten is, maar er komt echt veel meer bij kijken. Wanneer een varken niet goed eet, moet de bak schoon gemaakt worden zodat ze vers voer kan eten. Ook wordt tijdens de voerrondes gecontroleerd of de varkens zich happy voelen en goed eten. De kleine biggetjes krijgen pap zodat ze langzaam aan wennen aan zelfstandig eten. De grotere biggen krijgen CCM (Corn Cop Mais, ofwel gemalen mais) en tarwe wat we van eigen land dorsen en wat via een hamermolen wordt geplet. De varkens in de strostal krijgen automatisch voer, afgestemd op hun leeftijd, stadia zwangerschap en conditie. Het voerstation scant de transponder in het oor en zo ontvangt de zeug haar voer. Wanneer een zeug niet eet krijgt Koen een melding en moeten we opzoek naar het dier om te kijken of ze iets mankeert. Naast varkens hebben we bij Landbouwbedrijf Uijen ook koeien. Maar daarover vertel ik je morgen meer!
Koeien die binnen staan krijgen of kuilgras of hooi en snijmais allen van eigen land. Sinds vorige week is een groot deel van de koeien naar buiten gegaan en zijn de eerste kalfjes geboren. Op eerste Paasdag was er een koe in de wei aan het bevallen en dat ging niet helemaal goed (er stak maar één poot uit in plaats van twee). Het is dan mooi dat we hierop nog eens extra geattendeerd worden door mensen uit het dorp en soms ook weleens fietsers die voorbij komen. Het kalfje is gelukkig gezond ter wereld gekomen. De teller staat nu op drie mooie ‘kuskes’.
Onze dekstier Ozzie is vorige week uit logeren gegaan naar zijn vorige baasje. De nakomelingen zijn kleine maar gespierde kalveren, dat is wel zo fijn voor moeder koe. De meeste kalveren worden zonder onze hulp geboren. Rond Vaderdag komt Ozzie terug om zijn eigen dames te bevruchten en dan hebben we als alles goed gaat volgend jaar lente weer nieuw leven. Over de lente gesproken: morgen meer daarover!
De lente is weer in het land! Zo’n mooie tijd! Nieuw leven, kippen en kalkoenen die broeds zijn, twee leblammetjes (fles lammetjes) en het seizoen dat de kalfjes worden geboren. Lente op de boerderij betekent ook dat het werk op land weer begint. Land klaar maken, ploegen, bemesten en zaaien. Naast de mooiste tijd van het jaar is het ook een hele drukke tijd. De boer maakt lange dagen, vaak tot middernacht om alles gedaan te krijgen. Gelukkig hebben we van alle kanten goede hulp wat erg veel waard is.
Dag 5 en tevens helaas alweer de laatste dag van ‘de week van Landbouw bedrijf Uijen’!
Eind april gaan we starten met de bouw van een vleesvarkensstal met buitenuitloop. Het idee is om richting de toekomst om te schakelen van gangbaar naar twee-sterren beter leven of het biologisch houden van varkens. Dit systeem bevordert nog meer het dierenwelzijn en sluit beter aan bij de natuurlijke behoefte van varkens.
Ook gaan we in juni van start met een experiment om ‘buiten biggen’ te houden. De bedoeling is dat jullie als voorbijgangers vanaf juni tot oktober dan lekker op een boomstam die we dit weekend hebben kort gezagen een kijkje kunnen nemen bij onze buiten biggen. En dat komt goed uit… want we zijn voor de zomer ook bezig met de organisatie van een Boert Bewust fietstocht! En die komt ook langs onze boerderij. Dus wij zouden zeggen: stay tune en wie weet zien we jullie in de zomer op het bankje naar de biggen kijken…!