Welkom op de website van Maas en Waal

21 maart 2022

De week van Kloosterboerderij van Buuren

 
Zaterdag 26 maart a.s. vindt er bij Kloosterboerderij van Buuren de feestelijke Boert Bewust bordonthulling plaats. Deze week geven we je graag alvast een kijkje van alles wat er op deze boerderij gebeurt.
 
Wij, Robert en Mirjam van Buuren, en onze twee jongens Koen (7) en Lucas (bijna 5) zijn hier vier jaar geleden op onze boerderij in Horssen komen wonen. We kwamen met een zeug en wat biggen, een stuk of tien vleeskoeien, inclusief jongvee en vijf kippen. De varkens houden we buiten, een heel avontuur, maar wel een geweldige manier van varkens houden. De bedoeling was het vee uit te breiden en zelf het vlees van de dieren te gaan verwerken en verkopen.
 
Zo gezegd, zo gedaan! Eerst maakten we het vlees elders klaar en verkochten het vanuit een vriezer in de stal. Intussen hebben we van alles op de boerderij gesloopt, opgebouwd, gerenoveerd en verbouwd. Sinds twee jaar hebben we een eigen slagerij in de oude melkstal. Dat was een grote stap, die gelukkig heel goed heeft uitgepakt.
 
We hebben nu zo’n 120 vleesvarkens, een aantal zeugen en een stuk of 60 koeien, jong en oud. De varkens houden we allemaal buiten, de koeien staan in de winter binnen en ook in de laatste maanden voor de slacht. Ook hebben we ruim twintig kippen en een fijne moestuin. Dierwelzijn, duurzaamheid en kwaliteit staan voorop.
 
Behalve het slachten, gebeurt eigenlijk alles hier op de boerderij. De zeugen of koeien worden geïnsemineerd, ze krijgen biggen of een kalf, we zorgen goed voor ze en uiteindelijk worden dieren rijp voor de slacht. Dan verwerken we het vlees met net zoveel zorg en verkopen het met veel enthousiasme aan onze klanten. Niet meer vanuit de stal maar onze boerderijwinkel.
 
Wie ons volgt op Social Media, weet al wel zo’n beetje wat er zoal gebeurt op de boerderij, maar graag laten we je verder kennis maken. Loop een weekje met ons mee! En… aanstaande zaterdag kun je onze boerderij live zien en een rondleiding volgen!
 
 
Op maandag begint de dag meestal om 4.15-4.30uur(!). Dan is er eerst een ritje naar het slachthuis. Wekelijks laten we een of twee varkens slachten en een stuk of twee koeien. Daarvan gaat ook weer wat naar een andere slager. Zelf hebben we elke week een of twee varkens om klaar te maken in de slagerij en ongeveer elke twee weken maken we een halve of hele koe klaar.
 
De dieren die geslacht worden, brengen we zelf naar het slachthuis in Druten. Zo komen ze niet in de grote massa terecht en weten we precies dat het er netjes aan toe gaat.
 
Als Robert daarvan terugkomt is het tijd voor ontbijt en het voeren van de koeien. Mirjam voert meestal de buitenvarkens.
 
Verder staat er vandaag werk in de slagerij op het programma. Wanneer een (hobby) boer een varken of rund klaargemaakt wil hebben, kunnen we dat ook doen. Vandaag is het een varken wat we netjes snijden en verwerken.
Morgen meer over ons dagelijks leven op de boerderij!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners